Geen boetes, maar wel zelfstandigenaftrek terugbetalen
Opdrachtgevers krijgen geen boetes bij het inhuren van zelfstandigen. De zelfstandigen raken daarentegen wel hun fiscale voordelen kwijt.
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) wordt voorlopig (In ieder geval tot 1 juli 2018.) niet gehandhaafd. Dit betekent niet dat er geen controle door de Belastingdienst wordt uitgevoerd. Er wordt dus nog wel gekeken of de zelfstandigen waar de opdrachtgever mee werkt wel echt zelfstandig is. Het is ook bekend dat er geen naheffingen of boetes worden uitgedeeld aan opdrachtgevers als de zelfstandigen toch als werknemers aan het werk is (tenzij het om ‘kwaadwillenden’ gaat). Maar de dergelijke constatering kan toch forse financiële gevolgen hebben voor zelfstandigen. Dat blijkt nu uit een onlangs openbaar gemaakte interne memo van de Belastingdienst.
Als blijkt dat er sprake is van een dienstbetrekking (in plaats van ondernemerschap) dan komen betrokken werkenden in een soort twilight zone terecht. Vanwege het niet-handhaafbeleid richting opdrachtgevers komen ze niet in dienst van de opdrachtgever en krijgen niet de arbeidsrechtelijke en sociale verzekeringsvoordelen als werknemer, maar ook niet meer de fiscale voordelen als ondernemer. En dat kan nogal in de papier lopen.
Omzet van ‘winst uit onderneming’ naar ‘resultaat overige werkzaamheden’
In de memo, openbaar gemaakt na een WOB-verzoek, staat voor de medewerkers van de Belastingdienst uitgelegd dat wanneer er dienstbetrekking geconstateerd wordt en dus ook geen sprake is van ‘winst uit onderneming’. Vanwege de ‘geen handhaving’ uitspraken van Wiebes vindt er in een dergelijk geval geen naheffing loonbelasting via de opdrachtgever plaats. Die krijgt ook geen boete. De betrokken persoon wordt ook niet aangemerkt als werknemer. Maar ook niet meer volledig als ondernemer.
“Als geen sprake is van winst uit onderneming zal de bron van inkomen gecorrigeerd worden in resultaat uit overige werkzaamheden” (ROW) zo staat te lezen. Bij de ‘bron van inkomen’ wordt voor alle duidelijkheid het inkomen van de zelfstandige bedoeld. De correctie kan ook over al afgeronde opdrachten gaan in eerdere jaren.
De omzet uit de betreffende opdracht moet dus in een ander ‘vakje’ op het belastingformulier.
En dat kan nogal wat betekenen: op inkomen uit ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ is de zelfstandigenaftrek en de MBK winstvrijstelling niet van toepassing. Dat scheelt bij een grote opdracht al snel vele duizenden euro’s.
Geen boete, wel fikse correctieaangifte
Staatssecretaris Wiebes heeft altijd gezegd dat zowel opdrachtgevers als zelfstandigen zich geen zorgen hoeven te maken. ‘Geen boetes, geen naheffingen. Niet voor opdrachtgevers, niet voor zzp’ers’, is en was zijn uitspraak. Formeel klopt dat, maar deze mogelijke financiële gevolgen voor de zelfstandigen vertelde hij er niet bij.
Je moet als belastinginspecteur wel aardig wat ‘moed’ hebben om rond een zo politiek omstreden Wet een opdrachtgever geen boete te geven maar wel zelfstandigen het vel over de neus te trekken.
Bron: De Belastingdienst/ ZiPconomy