De Wet DBA is een onjuiste wet gebleken voor het aanpakken van schijnzelfstandigheid.

Van Weyenberg (D66): ‘We kunnen ons geen tweede fiasco zoals de Wet DBA veroorloven’

Van Weyenberg (D66): ‘We kunnen ons geen tweede fiasco zoals de Wet DBA veroorloven’De Wet DBA is mislukt en moet van tafel, dat erkent D66-Kamerlid Van Weyenberg meteen. Maar tegelijk waakt hij voor een al te snelle oplossing. ‘We kunnen ons geen nieuw fiasco veroorloven.’

De Wet DBA is mislukt omdat de uitvoering ervan is onderschat, stelt auteur en inhoudsdeskundige Joop der Weduwen. Vandaag overhandigde hij het eerste exemplaar van zijn boek Vogelvrij verklaard.Het arbeidsrecht van de zzp’ers. Hoe en waarom de freelancer verdwijnt” aan D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. “Het Haags geheugen is te kort. Dat visies veranderen is prima. Maar de poppetjes met zicht op het verleden wisselen te vaak.“

“Lessen uit het verleden zijn natuurlijk belangrijk”, zo reageerde Van Weyenberg. “Daarom neem ik dit boek ook met plezier en interesse in ontvangst. Een van de lessen uit dit boek is dat je niet alleen met belangenorganisaties moet praten, maar je breed moet oriënteren. Ook met inhoudelijke experts en met wie in de praktijk met de wet te maken krijgt.”

Tempo en zorgvuldigheid

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg neemt boek ‘Vogelvrij Verklaard’ van Joop der Weduwen in ontvangst.

“De Wet DBA is mislukt en moet van tafel” zo herhaalde Van Weyenberg nog maar eens bij de boekpresentatie. “Maar we moeten ook eerlijk zijn en erkennen dat het een ingewikkelde zoektocht is. De scherven die er nu liggen zijn niet eenvoudig te lijmen. Ik begrijp de roep uit de markt om snel duidelijkheid te geven. Ook vanuit de Kamer hebben we de regering gevraagd tempo te maken. Maar het moet ook zorgvuldig. We kunnen ons geen tweede fiasco als de Wet DBA veroorloven.”

Draagvlak bij belangenorganisaties, de kennis van experts en afstemming met wie in de praktijk met regels moet gaan werken, dat is echt nodig, aldus Van Weyenberg. “In het regeerakkoord staat een heldere lijn”, zegt hij. “Wie bewust kiest voor het ondernemerschap moet niet te veel in de weg gelegd worden. Maar wel met een ondergrens qua tarief. De zelfstandige moet in staat worden gesteld een bepaald minimumtarief te kunnen verdienen. Onder dat tarief moet een werkgever iemand gewoon in loondienst nemen.”

‘Wéér een lapmiddel’

Der Weduwen ziet het werken met tariefgrenzen als wéér een nieuw lapmiddel. “Die benadering geeft de markt weer allerlei mogelijkheden om eronderuit te komen. Er is een meer fundamentele aanpak nodig. Spreek eerst uit dat er positieve behoefte is aan freelancers. Neem dat als uitgangspunt en pas daar het arbeids-, fiscaal- en ondernemingsrecht op aan.“

Zodra het belang van freelancers erkend wordt, komt ook de oplossing dichterbij, zo verklaarde Der Weduwen in een eerder interview op ZiPconomy al.

Een degelijk fundament

Het kabinet verkent of zelfstandigen via invoering van een ondernemersovereenkomst een eigen plek kunnen krijgen in het Burgerlijk Wetboek. Van Weyenberg denkt dat zo’n stap een degelijk fundament kan geven, waarmee de positie van zelfstandig ondernemers verhelderd en verstevigd wordt. “De eigen keus van een zelfstandige om ondernemer te willen zijn moet daarbij het uitgangspunt zijn. Zonder dat de zelfstandige vogelvrij verklaard wordt.”

“Deliveroo-case is duidelijk: dat is géén ondernemerschap”

Het kabinet heeft aangegeven dat het denkt twee jaar nodig te hebben om de Wet DBA te vervangen. Ondertussen wordt de Wet DBA niet gehandhaafd. Van Weyenberg is niet bang dat opdrachtgevers daar massaal misbruik van gaan maken. “Evident kwaadwillenden moeten stevig aangepakt worden. Rond de maaltijdbezorgers van Deliveroo is de Kamer heel duidelijk geweest. Niemand gelooft dat die bezorgers echt ondernemers zijn. Daar moet je dan ook een stokje voor steken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *